İLE DE FRANCE KOYUN

İLE DE FRANCE KOYUN
ATEŞ ÇİFTLİĞİ 0532 224 73 30

11 Haziran 2016 Cumartesi

TÜM DÜNYADA KOYUN GELİŞTİRME PROGRAMLARINDA İLE DE FRANCE KOYUN KULLANACAK

Mouton ile de France” cinsi koyunlar.
Hayvan Seçme ve Çoğaltma Yürütme Ajansı Profesör Vasil Nikolov,

“DÜNYADA  koyun yetiştiriciliğini canlandırmak amacıyla, et hayvancılığı alanında yüksek verimli Fransız cinslerini kullanmaktır.
Çünkü yıllar önce Bulgaristan’da 8 milyon baş koyun vardı. Bügün ise sayısı ancak bir milyonu aşıyor. Bu negatif, olumsuz eğilimin ters döneceğine inanıyorum. Fransız elit cinslerden erkek koyun alıp yerli et koyunlarla melezleşme çalışmaları yürütebiliriz.”
Bulgaristan’da sözüm ona “hafif “ kuzular yetilştirirliyor. Ağırlıkları 17-19 kiloyu geçmezken Avrupa piyasasının kalite sistemine cevap vermiyorlar. Bu kuzular, genellikle Balkanlar’da ve Arap ülkelerinde satılıyor. Avrupa Birliği’nde en yüksek değer ve fiyat, sözüm ona “ağır” kuzulara veriliyor. Onların ağırlığı 35 kilo olurken düşük oranda deri altı yağa sahiptir. İşte bu özelliklere Fransız “mouton İle de France” cinsi sahiptir. Bu cins Bulgaristan’a getirilmiş ve şu anda yaklaşık 3 bin baş hayvan seçim ve melezleşme çalışmaları için kullanılıyor. Eric Bodinat Bulgaristan Radyosu mikrofonlarına şöyle konuştu:
“Yerli Bulgar cinsleri, ülkenin iklim özelliklerine iyi uyum sağlamışken Avrupa Birliğinin et kalite gerekçelerine cevap vermiyorlar. Bundan dolayı, yerli cinsleri iyileştirmemiz hepimizin yararınadır. Avrupa gerekçelerine cevap veren ve Avrupa piyasalarında daha yüksek fiyattan satılan ağır kuzulardan Bulgar koyun yetştiricilerin yararı da inkar edilemez.”

“Mouton İle de France “ Üretme Derneği Başkanı Evgeniya Açkakanova “30 kilogramlık kuzular, Bulgar çiftçileri için daha yararlı, çünkü 1-1,5 ay zarfında gerekli ağırlığa ulaşıyorlar ve böylece Fransa ve dğer Avrupa ülkelerinde daha yüksek fiyattan satılabilir.” şeklinde konuştu. Burada asıl sorun, yerli çiftçilerin pek ucuz da olmayan elit cins Fransız koyunlarını satın alabilmesinde yatırım yapma imkanıdır. Uluslararası projede yer alan taraflar, projenin 2014-2020 Ortak Tarım Politikası çerçevesinde mali açıdan destek görmesini umut ediyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder